Premiärminister

Olof Palme

Olof Palme
Personliga detaljer
Född Sven Olof Joachim Palme

30 januari 1927
Stockholm, Sverige

Död 28 februari 1986 (59 år gammal)
Stockholm, Sverige
Dödssätt Mord med skott
Viloplats Adolf Fredriks kyrka
Politiskt parti Socialdemokratiskt
Maka(r) Jelena Rennerova. ​(m. 1948; div. 1952)​
Lisbeth Beck-Friis (m. 1956).
Barn Joakim – Mårten – Mattias
Alma mater Universitetet i Stockholm, Kenyon College
Signatur
Webbplats Olof Palme International Center
Sveriges statsminister
I kontor
8 oktober 1982 – 28 februari 1986
Monark Carl XVI Gustaf
Suppleant Ingvar Carlsson
Föregås av Thorbjörn Fälldin
Efterträddes av Ingvar Carlsson
I kontor
14 oktober 1969 – 8 oktober 1976
Monarker Gustaf VI Adolf
Carl XVI Gustaf
Föregås av Tage Erlander
Efterträddes av Thorbjörn Fälldin
Ledare för det socialdemokratiska partiet
I kontor
14 oktober 1969 – 28 februari 1986
Föregås av Tage Erlander
Efterträddes av Ingvar Carlsson
Ordförande i Nordiska rådet
I kontor
1 januari 1979 – 31 december 1979
Föregås av Trygve Bratteli
Efterträddes av Matthías Árni Mathiesen
Utbildningsminister
I kontor
29 september 1967 – 14 oktober 1969
Statsminister  Tage Erlander
Föregås av Ragnar Edenman
Efterträddes av Ingvar Carlsson
Kommunikationsminister (transport)
I kontor
25 november 1965 – 29 september 1967
Statsminister Tage Erlander
Föregås av Gösta Skoglund
Efterträddes av Svante Lundkvist
Militärtjänst
Trohet Sverige
Filial/tjänst Svenska Armén
Tjänsteår 1945–1947 (aktiv)
1947–1977 (reserv)
Rank Kapten
Förband Svea artilleriregemente
Biografi

Olof Palme (1927-1986) är en av Sveriges mest kända och internationellt ryktbara politiker genom tiderna. Han var socialdemokraternas partiledare mellan 1969-1986 samt statsminister 1969-1976 och 1982-1986. Olof Palme blev mördad den 28 februari 1986.

Olof Palme föddes 1927 i Stockholm. Pappan tillhörde en överklassfamilj, men han dog tidigt när Olof bara var sju år gammal. Mamman kom från en balttysk släkt och hon talade gärna tyska i hemmet. Olof Palme gick i privatskola och vid 17 års ålder tog han studenten. Därefter fortsatte han att studera i USA.

Efter hemkomsten började Palme studera juridik, och när han var 24 år tog han en juridisk kandidatexamen. Han gjorde många resor i Östeuropa och i Asien. Det var under dessa resor som han upprördes av de sociala orättvisor han såg...

Han var en aktiv motståndare till kommunismen. 1949 gifte han sig med en tjeckisk kvinna för att hjälpa henne från det kommuniststyrda Tjeckoslovakien. När hon kom till friheten i Sverige upplöstes detta arrangerade äktenskap.

Palme var en mycket aktiv medlem i SSU och den politiska karriären gick snabbt framåt 1953 då Palme blev personlig sekreterare åt Sveriges dåvarande statsminister, Tage Erlander. Det uppstod snart en varm vänskap mellan den åldrande Erlander och den unge Palme. 1957 kom han in i riksdagens första kammare som representant för Socialdemokraterna i Jönköpings län.

1965 blev Palme kommunikationsminister, och 1967 blev han utbildningsminister. Det var det året då relationerna med USA försämrades och Palme gick med i en demonstration mot USA:s blodiga krig i Vietnam. Det ledde till att USA kallade hem sin ambassadör i Stockholm. Palme var en person som engagerade folk.

Många unga väljare såg i honom en ny och fräsch politiker som vågade ta ställning i svåra frågor, även om stormakterna USA och Sovjetunionen blev irriterade. Andra menade att Palme var alltför arrogant och giftig i debatter. Men både anhängare och motståndare kunde enas om att Palme var en lysande debattör.

1969 avgick Tage Erlander som statsminister och Olof Palme blev vid 42 års ålder Sveriges statsminister. Det gick dåligt vid valen 1970 och 1973 för Socialdemokraterna, men de satt ändå kvar vid makten.

1976 vann de borgerliga partierna en klar seger och Palme tvingades avgå som statsminister. Under sex års tid var Palme oppositionsledare, det var en roll han inte gillade. Det var under dessa år som han åtog sig internationella uppdrag i FN, bland annat som officiell medlare i kriget mellan Irak och Iran.

I valet 1982 segrade Socialdemokraterna och Palme blev återigen statsminister. Nu attackerade de borgerliga partierna hårt Palmes politik och Palme tvingades söka stöd hos Vänsterpartiet i många frågor för att kunna få majoritet i riksdagen.

Fredagen den 28 februari 1986 lämnade Olof och Lisbet Palme biografen Grand på Sveavägen i Stockholm efter att ha sett en film. Palme hade meddelat säkerhetspolisen att han inte ville ha skydd. Vid tunnelgatan avlossades två skott. Palme träffades av ett skott i ryggen och föll till marken. En kula snuddade vid Lisbet Palme. Sex minuter efter midnatt konstaterade man på Sabbatsbergs sjukhus att Olof Palme var död.

Olof Palme var den mest berömde statsminister vi har haft i modern tid. Det var en skakad nation som lördagen den 1 mars 1986 tog emot nyheten om att Olof Palme hade mördats kvällen innan.

  • Källa so-rummet.se
  • Text: Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare ; fördjupningen är skriven av Stig Hadenius, historiker och professor i journalistik
Fördjupning

Olof Palme kom från en överklassfamilj men engagerade sig tidigt i socialdemokratin. Palme väckte starka känslor och fick ofta kritik - framför allt från borgerligt håll, där man såg honom som en karriärist. År 1969 efterträdde han Tage Erlander som socialdemokratisk partiordförande och statsminister efter obetydlig debatt inom partiet. Sedan 1953 hade han varit Erlanders närmaste rådgivare och innehaft flera regeringsposter.

Olof Palme kan inte sägas ha varit någon nydanare inom inrikespolitiken. Tvärtom var det typiska för honom - liksom för Tage Erlander - att han knöt an till föregångarna och byggde vidare på vad dessa hade skapat. Inom utrikespolitiken skulle Palme däremot stå för en förnyelse. Hans intresse för internationella frågor hade väckts redan på 1940-talet då han tillbringade ett år på college i USA. Han var aktiv i kampen mot diktaturer i öst och väst, och han bekämpade kolonialism och upprustning. Palme blev under 1970- och 1980-talen en av de främsta talesmännen i världen för förtryckta folk och för fredsopinionen. Sedan han mördats den 28 februari 1986 hyllades han världen över för sina insatser.

Mordet på Olof Palme

Ibland när en särskilt stor eller hemsk händelse inträffar i vår närhet eller i omvärlden, så kommer vi ihåg vad vi gjorde i ögonblicket vi fick veta nyheten. Många av oss, som idag är lite äldre, kommer säkert ihåg vad vi gjorde den där lördagsmorgonen den 1 mars 1986, när vi nåddes av nyheten om att Olof Palme, tidigare under fredagskvällen den 28 februari, blivit mördad. Ingen som läste morgontidningen, såg på TV eller lyssnade på radio kunde undgå nyheten. Sveriges mest berömde statsminister genom tiderna var nu död, skjuten till döds på öppen gata i Stockholm.

Olof Palme skickar hem livvakterna

År 1986

Det är en helt vanlig dag i en människas liv. Men människan råkar vara statsminister och dagen kommer att sluta med att han mördas.

Olof Palme inleder fredagen den 28 februari 1986 på samma sätt som så många dagar tidigare: med att spela tennis på Kungliga Tennishallen på Östermalm i Stockholm tillsammans med sin gamle vän, den excentriske företagaren, författaren och före detta filmmogulen Harry Schein.

De två männen, som båda är 59 år gamla, har spelat ihop i många år, och de gör det alltid intensivt, med fullt utlopp för sina ovanligt välutvecklade tävlingsinstinkter. Den här dagen spelar de en timme, precis som de brukar. Mannen som är denna berättelses huvudperson vinner en knapp seger...

Belåten med hur dagen har börjat låter han sina två livvakter köra honom till Ströms herrekipering på Sveavägen, där han lämnar tillbaka en kostym som han köpt dagen innan. Livvakterna blir irriterade, eftersom de inte ens visste om att Palme hade varit där. De uppskattar inte alls att han rör sig på stadens gator på egen hand, utan bevakning. Hur ska de kunna skydda en man som inte vill låta sig skyddas?

Men Palme besväras av att ständigt omges av livvakter. Han förstår att de är nödvändiga, men använder dem bara så mycket som han själv tycker att han måste. Och efter att de har lämnat av honom på Rosenbad den här dagen skickas livvakterna iväg. Olof Palme förklarar att han inte kommer att behöva dem mer, eftersom han bara ska arbeta i några timmar till och sedan vara hemma hela kvällen med sin hustru.

En dominerande figur i svensk politik

En intervju med chefredaktören för tidningen Statsanställd väntar. Olof Palme ger energiska, positiva svar. De senaste åren har annars varit svåra för mannen som ända sedan tidigt 1960-tal har varit en dominerande figur i svensk politik. Tidigt blev han känd som ett stjärnskott, den svenska socialdemokratins framtid, trots sin bakgrund inom Östermalms absoluta överklass. Han blev internationellt berömd för sin hårda kritik mot USA:s krig i Vietnam, och den stjärnstatus han fick då lever ännu kvar. Men nu, i mitten av 1980-talet, har han upplevt en djup svacka, inte minst efter att han kritiserats för flera så kallade "affärer". Bland annat sägs han ha hjälpt en av sönerna att få ett stipendium vid Harvard. Han har även mött hård kritik för den ekonomiska politik som förs och för vad som uppfattas som hans alltför diktatoriska sätt att styra det socialdemokratiska partiet. Många talar om en trötthet och vresig otålighet hos den en gång så kraftfulle politikern. Hösten året innan, 1985, var Olof Palme tydligt nedslagen och håglös, kanske deprimerad.

Möjligen har han också nötts ner av den intensiva avsky han möter inom vissa kretsar. Det så kallade Palmehatet är ett begrepp; särskilt på den yttersta högerkanten beskrivs han ibland som ett svin och ett avskum, en landsförrädare, en man som man genast borde ta livet av.

Men nu verkar han vara på väg upp ur det dystra. Palme har under årets första veckor gett sig ut på resor till partidistrikt som varit missnöjda med honom och med stor kraft försvarat sig själv och sin politik. Han har trots rykten om att en internationell karriär väntar inga som helst planer på att lämna Sverige.

I intervjun denna förmiddag räknar Olof Palme upp flera positiva trender. I Sverige är ekonomin på rätt väg: Inflationen går ner, reallönerna stiger och det börjar finnas utrymme för fler jämlikhetsreformer (i ett Sverige som vid denna tidpunkt redan är det utvecklade land i världen som har de minsta klassklyftorna och som även toppar de flesta välfärdslistorna). Även internationellt ser han tecken på ljusning. Sovjetunionens nye ledare Michail Gorbatjov har talat om öppenhet och avspänning. "1986 är möjligheternas år", säger Olof Palme. "Det internationella läget har ljusnat. Misstron viker som dimman en tidig vårmorgon."

Ett ödesdigert biobesök

På eftermiddagen ringer hans hustru Lisbet och föreslår att de ska gå på bio på kvällen. Det händer inte ofta, men just den här kvällen har Olof Palme för en gångs skull inga andra åtaganden, så de bestämmer sig för att passa på.

Först går Palme ensam hem genom ett kallt och blåsigt Stockholm för att äta middag. Sedan tar de två tunnelbanan till biografen Grand på Sveavägen, där de träffar sonen Mårten och hans flickvän. De köper biljetter till filmen Bröderna Mozart av Suzanne Osten, som haft premiär en vecka tidigare. Många av biobesökarna lägger märke till Palme när han väntar på att släppas in i salongen. En ung kvinna kliver fram och vill diskutera kulturpolitik, vilket Palme diskret undviker; han är trots allt ledig och det är fredagskväll.

Inne i salongen möter Olof Palme en man han känner väl och kommer bra överens med: Björn Rosengren, ordförande i tjänstemannafackförbundens centralorganisation TCO. De två diskuterar arbetsmarknadsfrågor ända tills filmen är på väg att börja och Lisbet måste hyssja åt dem.

När eftertexterna har rullat färdigt funderar Rosengren på att erbjuda Olof och Lisbet Palme skjuts hem. Men han avråds av sin hustru. Inte ska de väl tränga sig på. Istället promenerar paret Palme hemåt. Gatorna är ödsliga strax efter klockan elva på kvällen, men det finns ändå många där ska det visa sig, människor som snart kommer att förvandlas till vittnen eller misstänkta gärningspersoner.

Paret Palme korsar Sveavägen vid Adolf Fredriks Kyrkogata, kanske för att Lisbet vill titta i den indiska butiken Saris skyltfönster. När de når färghandeln Dekorima intill tunnelbanenedgången passerar de en man. Han verkar ha väntat in dem, för så fort de har gått förbi skyndar han efter dem. Han höjer ett vapen och säger högt orden "herr Palme". Sedan avfyrar han två skott. Ett av dem träffar statsministerns kropp, tränger igenom hans femte ryggkota och sliter sönder stora kroppspulsådern samt mat- och luftstrupen.

Olof Palme faller till marken och är snart död.

Svara på frågorna

Vad hände Olof Palme?


Den 28 februari 1986 sköts Sveriges statsminister Olof Palme ner på gatan utanför en biograf i Stockholm efter att ha tagit in en film med sin fru och son. Hans mördare hittades aldrig. Palme, som ledde Sverige från 1969 till 1976 och 1982 fram till sin död.

Vem mördade Olof Palme?

1989 dömdes Christer Petterson, en känd alkoholist som tidigare dömts för dråp, av Stockholms tingsrätt för Palmes mord. De tre lekmannadomarna (nämndemän) röstade för att fälla, medan de två lagdomarna ville frikänna.

Varför blev Olof dödad?

Tio år senare, mot slutet av september 1996, vittnade överste Eugene de Kock, en före detta sydafrikansk polis, inför högsta domstolen i Pretoria och påstod att Palme hade blivit skjuten och dödad för att han "starkt motsatte sig apartheidregimen och Sverige". gjort betydande bidrag till ANC".

Hur länge var Olof Palme statsminister?

Olof Palme, i sin helhet Sven Olof Joachim Palme, (född 30 januari 1927, Stockholm, Sverige – död 28 februari 1986, Stockholm), Sveriges statsminister (1969–76, 1982–86), framstående ledare för Svenska socialen Demokratiska Arbetarpartiet (Sveriges Socialdemokratiska Arbetar Partiet), Sveriges äldsta fortsatta parti.

Bilder På Olof Palme

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button