Författare

Vem är Marie Curie?

Marie Curie
Née Sklodowska
Nobelpriset i fysik 1903
Född 7 november 1867, Warszawa, Polen
Död 4 juli 1934, Passy, Frankrike
Upptäckt Radium, Polonium
Maka Pierre Curie (m. 1895–1906)
Barn Irène Joliot-Curie, Ève Curie
Föräldrar Władysław Skłodowski, Bronisława Skłodowska
Nationalitet Fransk, Polsk
Biografisk

Marie Curie, född Maria Sklodowska, föddes den 7 november 1867 i Warszawa, Polen, dotter till en gymnasielärare. Hennes far gav henne en del vetenskaplig undervisning samt en allmän utbildning i lokala skolor. Hon blev aktiv i en revolutionär studentrörelse och bestämde sig för att lämna Warszawa, som då var ockuperat av Ryssland, för Krakow, som då styrdes av Österrike. Hon flyttade till Paris 1891 för att avsluta sina studier vid Sorbonne, där hon fick Licenciates in Physics and Mathematical Sciences. 1894 träffade hon Pierre Curie, professor vid Fysikskolan, och året därpå gifte de sig. Hon ersatte sin man som chef för fysiklaboratoriet vid Sorbonne, tog sin doktorsexamen 1903 och efter Pierre Curies sorgliga död 1906 blev hon den första kvinnan som innehade posten som professor i allmän fysik vid Naturvetenskapliga fakulteten. Hon utsågs också till chef för Curie-laboratoriet vid universitetet i Paris Radiuminstitut, som bildades 1914.

Hennes tidiga studie, som genomfördes tillsammans med hennes man, genomfördes ofta under utmanande omständigheter, laboratoriefaciliteter var otillräckliga och båda var tvungna att undervisa mycket för att försörja sig. Upptäckten av radioaktivitet av Henri Becquerel 1896 motiverade Curies anmärkningsvärda undersökning och analys, vilket resulterade i separationen av polonium, uppkallat efter Maries födelseland, och radium. Mme. Curie utarbetade procedurer för att isolera radium från radioaktiva rester i tillräckliga mängder för att möjliggöra dess karakterisering och detaljerad undersökning av dess egenskaper, särskilt dess medicinska kapacitet.

Mme. Curie drev aggressivt användningen av radium för att lindra lidande under hela sitt liv, och under första världskriget engagerade hon sig personligen i denna återställande aktivitet, med hjälp av sin dotter, Irene. Hon behöll sin entusiasm för vetenskap under hela sitt liv och arbetade hårt för att etablera ett radioaktivitetslaboratorium i sin hemstad - 1929 gav USA:s president Hoover henne en gåva på 50 000 dollar som donerats av amerikanska vetenskapsvänner för att köpa radium för användning i Warszawas laboratorium.

Mme. Curie, som var blygsam, värdig och ödmjuk, betraktades med stor respekt och respekt av vetenskapsmän över hela världen. Hon tjänstgjorde på Conseil du Physique Solvay från 1911 till sin död, och hon var medlem i Nationernas Förbunds kommitté för intellektuellt samarbete från 1922. Hennes arbete har publicerats i olika vetenskapliga publikationer, och hon är författare till flera böcker , inklusive Recherches sur les Substances Radioactives (1904), L'Isotopie et les Éléments Isotopes och den berömda Traité' de Radioactivité (1910).

De olika priserna som ges på Mme. Curie visar betydelsen av sitt arbete. Hon erhöll flera hedersgrader i vetenskap, medicin och juridik, samt hedersmedlemskap i lärda organisationer över hela världen. 1903 fick hon och hennes man hälften av Nobelpriset i fysik för sin forskning om den spontana strålningen som upptäcktes av Becquerel, som tilldelades den andra hälften av priset. 1911 tilldelades hon ett andra Nobelpris, denna gång i kemi, för sitt arbete med radioaktivitet. 1903 tilldelades hon och hennes man Davy Medal of the Royal Society, och 1921 gav USA:s president Harding henne ett gram radium för att fira hennes bidrag till vetenskapen på uppdrag av Amerikas kvinnor.

För ytterligare information, se Pierre Curies biografi. Curie dog den 4 juli 1934 i Savoy, Frankrike, efter en kort tids sjukdom.

Denna självbiografi/biografi skrevs vid tidpunkten för priset och publicerades ursprungligen i bokserien Les Prix Nobel. Den reviderades och trycktes senare som en del av Nobelföreläsningarna. Inkludera alltid källan, som nämnts ovan, när du citerar denna text.

Bilder På Marie Curie

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button